vrijdag 21 januari 2011

Harlingen - Cherbourg

Solo een wereldreis gaan ondernemen en dan toch met twee personen uit de Harlinger haven vertrekken, hoe zit dat eigenlijk. Het stuk Nederlandse kust en het Engels Kanaal behoren tot de drukste scheepvaartroutes ter wereld. Vooral de Straat van Dover is erg druk met grote en snelle veerdiensten, containerschepen en dergelijke. De vertrekdag zelf en de dagen ervoor waren erg druk en het leek mij dus verstandiger dit met z’n tweeën te doen. Deze reis is een uitdaging maar ik ben nog niet levensmoe. Als het mogelijk is gaat Paulien, onze oudste dochter, mee tot Brest om mij wat te ondersteunen en als de tijd gaat dringen mik ik haar eerder ergens aan de Franse kust aan de wal. Voor mij is het ook fijn op deze manier afscheid te nemen van haar. Gedurende de voorbereiding had ik weinig contact met haar. Zij was druk met de opleiding en werk en ik had gewoon voor niemand tijd. We hebben een paar heerlijke dagen gehad en het was goed. Onderstaand ‘scheepjournaal’ is door Paulien bijgehouden totdat zij van boord ging.



                        Harlingen, Nederland – Cherbourg, Frankrijk

Het is 31 augustus, de laatste dag van de Visserijdagen in Harlingen. Vertrokken na de vlootschouw rond 18.00 uur. Rond 19.00 uur is de rust aan boord aardig weergekeerd en zeilen we richting Kornwerderzand. De wind is nog steeds NNW en op de Texelstroom moeten we een paar extra slagen maken. De boot loopt mooier dan ik dacht. We zijn allebei erg moe van deze dag en besluiten Oudeschild , Texel aan te lopen. Aankomst rond 23.00 uur. Lekker 'krap' geslapen in de hondenkooi.

01/09/2002

Om 7.00 uur de wekker en om 07.45 vertrokken richting Marsdiep. De wind is NO 2-4, soms 5. Er staat nog wel een flinke deining en echt hard gaan we niet. Als rond 22.00 uur de stroom tegen de wind begint te lopen en we echt niet meer lopen besluiten we Scheveningen aan te doen zodat we de drukte van Hoek van Holland niet met 3 knopen in het duister hoeven te passeren. In totaal 60 zeemijlen afgelegd vandaag.

02/09/2002

Om 08.00 u. vertrokken uit Scheveningen. Wind NO 4-5, koers 220 graden en gaan! We lopen soms 8,5 knoop! We schieten een mooi stuk op. Na 1,5 uur passeren we Hoek van Holland en wijken we voor een paar knapen van schepen. Daarna verder langs de Zeeuwse kust. We zien vlak onder de kust de reddingboot 'Zeemanspot' varen! Contact gezocht, Koos een KNRM inspecteur, is vandaag op bezoek bij station Stellendam en komt straks nog even zwaaien vanaf de 'Prinses Margriet' welke naar de werf moet. Bij het donker worden zitten we dwars van Zeebrugge en het gaat voorspoedig. We nemen allebei niet genoeg rust overdag en rond 23.00 uur beginnen de kaarsjes wat uit te gaan. Rond 00.30 uur lopen we Nieuwpoort aan. Lekker uitslapen, vanwege het tij kunnen we pas rond de middag weg.

03/09/2002

Even douchen en vertrokken rond 12.00 uur. Tot 14.00 u. is het slack water en daarna de stroom mee tot rond 21.00 uur. Het is nu 19.00 uur en we zitten dwars van Cap Gris Nez. Ik heb vanmiddag weer een vitaminerijke maaltijd gekookt a la 'carbonara'.

04/09/2002

Gisteren de hele dag goed zeilweer tot Cap Gris Nez. Daar zakt de wind helemaal in en hebben we flinke stroom tegen. We zien de Cap net iets te lang. De afgelopen nacht wakker gebleven. Het is erg druk hier met visserij. Rond 05.00 uur stort ik in en ga even liggen. Als ik wakker word rond tienen zit Arie nog steeds in de kuip. Nog helemaal niks zijn we opgeschoten. Rond 11.00 uur besluiten we te gaan motoren en dit moet worden volgehouden tot 18.00 uur. Aan het eind van de middag staat er weer een briesje en gaan we weer zeilen. We hebben net besloten Cherbourg aan te lopen en mij van boord te schoppen in verband met de tijd (ik moet weer aan de studie!) Brest redden we in ieder geval niet voor zondag. Marjon net gebeld, die komt daar ook heen morgen. We verwachten nog een uur of 15 nodig te hebben.

Net toen ik de marifoon aanzette voor een weerbericht kregen we een emergency oproep te horen vanaf Cap Gris Nez Trafic voor ONS! Het bleek dat het ontvangstcomité in Brest wilde weten waar we zitten. Doorgegeven dat Brest nu niet lukt, maar kijken wat ze daar van vinden. Nog één nachtje dus voor mij.

Vanaf hier stopt Paulien met schrijven en ga ik solo verder;

05/09/2002

14.00 uur Cherbourg binnengelopen. Marjon is twee uur later ook aanwezig met hond Brechtje. We zijn verschrikkelijk moe allemaal. Marjon wil morgen niet autorijden vanwege haar rugklachten en we besluiten een hotelkamertje te boeken tegenover de jachthaven. Marjon en ik slapen in het hotel, met uitzicht op de 'Ironoverload' en Paulien en Brechtje slapen aan boord. Tegen de avond komt er een Franse mevrouw, ze is gebeld door iemand van de Hemochromatose Vereniging uit Rennes, in verband met de organisatie in Brest. We vertellen haar dat ik zaterdag rond 12.00 uur zal vertrekken richting Brest. Ik heb ook al, via de marina waar we liggen, een fax ontvangen over één en ander dat me daar te wachten staat en dat schijnt heel veel te zijn. Nu is het pas ECHT begonnen!